Hoe bepaal je het energielabel van een woning?
Wil je weten hoe energiezuinig een huis is? Het energielabel helpt je. Een hoger energielabel betekent minder energiekosten en minder milieubelasting. Ook is een energiezuinig huis vaak comfortabeler om in te wonen. Maar hoe bepaal je eigenlijk de energiezuinigheid van een woning? In dit artikel leggen we je het uit.
Waarom is het energielabel belangrijk?
Het helpt je om geld te besparen! Het biedt inzicht in energieprestaties van een woning. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de energiekosten en milieubelasting. Hoe efficiënter de woning, hoe lager de energierekening. Bovendien zorgt een efficiënte woning voor een lagere CO2-uitstoot.
Het energielabel beoordelen
Om het energielabel van een woning te beoordelen, zijn er enkele stappen die je kunt volgen:
- Informatie verzamelen: Begin met het verzamelen van alle relevante informatie over de woning. Dit omvat details zoals de bouwdatum, het type woning, de isolatie, het verwarmingssysteem en het soort glas in de ramen. Deze gegevens zijn zeer belangrijk voor het beoordelen van de energieprestaties.
- Energielabel aanvragen: Het is verplicht om een gecertificeerd energieadviseur in te schakelen om het energielabel vast te stellen. Door middel van een aanvraag kun je een woning laten beoordelen.
- Energielabel berekenen: De adviseur zal met de verzamelde gegevens vaststellen wat de energieprestatie van de woning is. Factoren zoals isolatie, verwarming efficiëntie en het ventilatiesysteem komen hierbij aan bod.
- Classificatie: Het huis krijgt een label, A (zuinig) tot G (onzuinig).
- Adviesrapport: De adviseur geeft verbeteraanbevelingen. Bijvoorbeeld het vervangen van ramen of betere isolatie installeren.
- Registratie: Het label wordt geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hierdoor is het label beschikbaar voor potentiële kopers of huurders.
- Geldigheid: Het label is 10 jaar geldig. Na deze periode moet je opnieuw een beoordeling aanvragen.
Conclusie
Het verkrijgen een gunstig energielabel is dus beter voor het milieu. Daarnaast brengt het ook financiële voordelen met zich mee. Huiseigenaren kunnen in aanmerking komen voor subsidies of leningen voor energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of het verbeteren van de isolatie. Door middel van een aanvraag bij een gecertificeerde adviseur bepaal je dus uiteindelijk het energielabel van een woning.